WORDPRESS

WORDPRESS

WORDPRESS merupakan perisian berasaskan web yang disediakan secara percuma untuk membolehkan sesiapa sahaja membina laman web. Apa yang menjadikan wordpress menarik? Pada pendapat saya berdasarkan pengalaman, penggunaan wordpress adalah sangat mudah kerana:

  • ia adalah web based platform. Apa maksudnya? Terdapat sesetengah platform yang akan membenarkan anda memuat turun perisian terlebih dahulu kemudian membuat pemasangan (installation) pada komputer. Setelah installation selesai, anda perlu configure untuk menjadikan ia mudah diakses seperti penggunaan joomla. Tapi dengan wordpress, anda tak perlukan semua kemahiran t. Apa yang anda perlu tahu adalah apakah nama blog yang anda akan guna? apa content yang anda nak paparkan? saya target audience anda? So, anda hanya perlu daftar menggunakan email dan selepas pendaftaran selesai, anda akan terus membina blog kerana teknologi akan menjadikan anda seperti seorang pakar walau hakikatnya anda je yang tahu..
  • Sangat friendly pada pengguna yang baru (beginner). Tak perlu kelas tuition pun. Pertama hanya perlu pilih theme (tema web anda), kemudian anda boleh customize mengikut keperluan anda…tekan, taip, publish..wah siap 1 page kan. Kalau zaman saya belajar dulu, 1 page ni RM200 tau.. bergantung pada content dan creativity. Tapi sekarang pelajar tahun 2 pun boleh ada blog sendiri..Betapa teknologi membantu kecekapan minda kan…
  • Ia mempunyai features dan plugin yang menarik. Ada yang perlu anda bayar dan ada yang tidak perlu dibayar. Jadi kalau nak saving, pilihla yang free..tapi kalau nak juga features yang menarik tak salah bagi saya untuk membeli…

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s